Vulvar Varis Nedir?
Varisli damarlar, damarlarınızın bölümleri genişlediğinde, büküldüğünde ve biriken kanla aşırı dolduğunda ortaya çıkar. Bu, etkilenen bölgede ağrıya, baskıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Vulva, bir kadının dış genital bölgesi olup Vulvar varisleri, vulvada gelişen varisli damarlardır.
Birçok kadın hamilelik sırasında Vulvar Varis sorunu yaşar. Bunun nedeni, kan akışındaki değişikliklerin ve artan hormon seviyelerinin vulvadaki damarların genişlemesine neden olabilmesidir. Bazıları için ağrı veya başka semptomlarla sonuçlanır.
Hamilelikte Vulvar Varis
Hamile olan kadınlar için, Vulvar varisleri genellikle doğumdan sonra tedavi olmaksızın kaybolur. Doğumdan sonra kaybolmazlarsa – veya bunları hamilelik dışında yaşıyorsanız – belirtilerinizi en aza indirmeye yardımcı olacak tedavi seçenekleri vardır.
Vulvar Varis Ağrı Yapar Mı?
Bacaklarda görülen varisler gibi vulvar varisler de kronik ağrılar ile kendini belli edebilmektedir.
Vulvar Varis Belirtileri Nelerdir?
Vulvar genital varisleri nasıl belirlenir?
Özellikle hamilelik sırasında vulvayı görmek ve üzerindeki değişiklikleri belirlemek zor olabilir.
Vulvar varisleri labia majör ve minörde, vulvanın dudaklarında ve deri kıvrımlarında meydana gelir. Vulvar varislerin bazı görsel semptomları şunları içerir:
- Bükülmüş görünen ve cildinizden çıkan damarlar
- Yumuşak ve mavi veya mor renkli damarlar
Bazı kadınlar vulvada gözle görülür değişikliklerden fazlasını yaşarlar. Vulvar varisleri ayrıca şunlara da neden olabilir:
- Vulvanızdaki baskı veya ağrı
- Vulvanızda ağırlık
- Yürürken rahatsızlık
- Kaşıntı
Vulvar genital varislerin sebepleri
Kimler risk altındadır?
Bacaklarda varisli damarlar, damarın bazı kısımları zayıfladığında gelişir. Bu olduğunda, vücudun kanı alt ekstremitelerinizden kalbe verimli bir şekilde daha az dolaştırması söz konusudur. Bacaklarınızdaki kan birikir ve bu da şişkin, dalgalı, çıkıntılı ve bazen ağrılı damarlara neden olur.
Yaşlanma, genellikle varis oluşumunda bir faktördür. Zamanla, damarlar yapı ve işlev açısından daha az verimli hale gelir ve venöz kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur. Ailenizde varis öyküsü varsa veya aşırı kiloluysanız, bu duruma risk artar.
Gebelikte Vulva Varis Tedavisi
Bununla birlikte, hamilelik sırasında büyük olasılıkla Vulvar varisleri yaşayabilirsiniz. Bu süre zarfında vücudunuz daha fazla kan üretir ve bu durumda bacaklarınızdan pelvise daha yavaş akar. Vücudunuzdaki değişen östrojen ve progesteron hormonları seviyeleri de damarlarınızın duvarlarının gevşemesine neden olur. Özellikle hamilelik sırasında Vulvar varislerini önlemek mümkün olmayabilir.
VULVAR GENİTAL VARİS TEDAVİSİ
Hamile olan kadınlar için, Vulvar varisleri genellikle doğumdan sonra tedavi olmaksızın kaybolur. Doğumdan sonra kaybolmazlarsa – veya bunları hamilelik dışında yaşıyorsanız – belirtilerinizi en aza indirmeye yardımcı olacak tedavi seçenekleri vardır.
Hangi tedavi seçenekleri mevcuttur?
Birinci basamak yaklaşım olarak kendinizin evde yapabileceği bazı yöntemler önerilebilir:
- Etkilenen bölgeye buz paketleri uygulayın.
- Kan akışınıza yardımcı olmak için uzanırken kalçalarınızı kaldırın
- Düzenli olarak pozisyon değiştirerek vücudunuzdaki baskıyı azaltın.
- Destek kıyafetleri veya kompresyon çorapları giyin.
Belirtileriniz daha şiddetliyse veya ek koşullarla ilişkiliyse şunlar yapılabilir:
- Vulvar bölgesini yıkamak için sadece az miktarda yumuşak bir sabun kullanın.
- Vulvar varisleri içinde bir kan pıhtısı varsa, düşük moleküler ağırlıklı ilaçları alın. Bu, daha fazla kan pıhtılarının oluşmasını önler ve vücudun Vulvar varisleri kan pıhtısını parçalayabilmesini sağlar. Hamileyken bu duruma sahip olan kadınlar, hamileliğin sonraki üç aylık dönemlerinde bu ilacı beş günlük bir süre alabilir.
- Skleroterapi adı verdiğimiz ameliyatsız tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedavi hamileliğin bitiminde yapılması tercih edilir.
Şiddetli semptomları olan ve hamile olmayan kadınlar daha etkili tedavi yöntemlerinden yararlanabilir:
- Skleroterapi.
- Ekoskleroz. Bu, ultrason rehberliğinde skleroterapinin genişletilmiş bir versiyonudur.
- Flebektomi. Bu tedavi, cilt yüzeyinde birkaç küçük kesi yapılmasını gerektiren, etkilenen damarları ortadan kaldırır.
- Transkateter embolizasyon. Bu tedavi , doktorunuzun bir kateteri varisli damara yönlendirmesine yardımcı olmak için floroskopik görüntülemeyi (bir tür röntgen ) kullanır. Doktorunuz daha sonra damarı tedavi etmek için bir bobin veya skleroterapi solüsyonu yerleştirir.
Vulvar genital varisleri önleyebilir misiniz?
Özellikle hamilelik sırasında Vulvar varislerini önlemek mümkün olmayabilir. Ancak genel varis riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.
Aşağıdakileri yaparak bacaklarınızda uygun kan dolaşımını teşvik etmeye yardımcı olabilirsiniz:
- Egzersiz
- Sağlıklı beslenme
- Kilonuzu izlemek
- Otururken bacaklarınızı yerden yüksekte tutmak
- Sık sık otururken ayağa kalkmak
- Düz ayakkabı giymek
- Kompresyon çorapları giymek
- Belde veya kasıkta çok sıkı olan giysilerden uzak durmak